Зробити безкоштовний сайт з uCoz
       14.05.2024, Вівторок
     Асоціація громадських організацій "НАРОДНА СИЛА"  e-mail: narodnasyla@at.ua

Папуга О.Д. Голова АГО "Народна Сила"
Папуга 
Олександр Дмитрович
Головна » 2013 » Грудень » 13 » "Нова сила" формує свої лави
22:50
"Нова сила" формує свої лави

Нове для Хмельниччини громадське утворення — Спілка об’єднання громадян "Асоціація громадських організацій "Народна сила” було зареєстроване ще наприкінці минулого року, але процес його організаційної та ідеологічної будови триває досі.

Новою для громадянського середовища області ця спілка, на думку її організаторів, є тому, що прагне об’єднати якомога більше громадських організацій різного спрямування, щоб ефективніше відстоювати громадянські права та свободи людей. Оскільки ця справа не проста, формування такої масштабної структури потребує часу. Нещодавно відбулося розширене засідання ради "Народної сили”, учасники якого обговорили принципи подальшої роботи та її ідеологічні засади. Водночас відбувся прийом нових членів асоціації та була обрана її президія. 
Як зауважив голова ради асоціації "Народна сила” Іван Бухал, роз’яснюючи зібранню мету й завдання нового утворення: "Ми не є політичною організацією, нас об’єднує прагнення навести лад у суспільстві та домогтися дієвого захисту загальнолюдських цінностей. Маємо допомогти у цьому владі, розуміючи, що влада сильна громадою, а громада — владою. Разом ми зможемо багато”.

Те, що задум організаторів у своїй реалізації буде складним завданням, підтвердив хід цього засідання. Як і очікувалося, представники громадських організацій, котрі взяли в ньому участь, продемонстрували різність своїх поглядів та інтересів. Так, для голови обласного фонду культури Петра Слободянюка визначальним є "формування національно-державної свідомості у людей” і разом з цим "перетворення Хмельницького у сучасне європейське місто високої культури”. Голова громадського об’єднання "Ветеран” Григорій Крилов вважає, що найактуальнішим є процес "гартування суспільства для добрих справ замість розкидання камінців по партіях, конфесіях і національних квартирах, яке триває вже 22 роки”. Для Володимира Лукіянчука і Галини Антонюк, які є керівниками міських організацій "Союз Чорнобиль Україна” і "Захист дітей війни” відповідно головним бачиться соціальний захист своїх членів. Схожа позиція у голови громадської організації "Жінки і діти України” Світлани Приймак. А ось у Василя Бевзи, який представляє осередок "Української громади”, на першому плані питання національно-політичної площини. На його переконання, захисту потребує "титульна нація, якою є українська — справжніх слов’ян, на відміну від росіян, котрі слов’янами не є”, "Росія є ворогом України” тощо.

Івану Бухалу довелося розставляти крапки над і: "Розподілу на схід і захід не буде, політикою ми не займатимемося, є проблеми, які у компетенції лише держави, але маємо впливати на їх вирішення”, "нам потрібні конкретні кроки, починаючи з благоустрою кожного двору” тощо.
Як буде складатися доля об’єднання, до якого вже увійшли понад 40 громадських організацій, покаже час. Поки що виступи учасників цього різнокольорового конгломерату, які були більше емоційними, засвідчують громадянську небайдужість і вболівання за суспільні інтереси, а відтак і щире бажання досягти у цьому реальних результатів. Засвідчує це, зокрема, й відкритий лист "Народної сили” до громадськості та органів влади Хмельниччини. Важливо інше: спроба об’єднаних зусиль у формуванні справді громадянського суспільства здійснюється не зверху — від влади, що вже було неодноразово, але з відомими наслідками, а знизу — від громадських організацій, які прагнуть стати в країні дійсно новою силою.

Володимир РАЗУВАЄВ

Матеріал газети "Проскурів".

Переглядів: 469 | Додав: -==klim==- | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]