Зробити безкоштовний сайт з uCoz
       15.05.2024, Середа
     Асоціація громадських організацій "НАРОДНА СИЛА"  e-mail: narodnasyla@at.ua

Папуга О.Д. Голова АГО "Народна Сила"
Папуга 
Олександр Дмитрович
Головна » 2013 » Грудень » 12 » Чи бути кращому дендролуголісопарку України в Хмельницькому?
18:50
Чи бути кращому дендролуголісопарку України в Хмельницькому?

У кожного міста є своя візитівка. Ось, приміром наші сусіди: Чернівці – це маленький Париж, Тернопіль – столиця Галиччини, а сусідку Вінницю, яка, до речі,  7 вересня відзначила свій 650-літній ювілей, завдяки своїм поки-що неперевершеним фонтанам, стали називати маленькою Вінецією. А чим славиться наш рідний Хмельницький? Отож, базаром… Але, окрім історично гарної  назви міста і базару, нічого немає? Звичайно, є: гарні сучасні будинки, гості кажуть наше місто чисте, затишне і зелене, у нас є багато цікавих і творчих особистостей. Та імідж, в першу чергу, маємо міста-базару. Чи можемо ми його змінити? Звичайно, можемо! Адже в Хмельницькому вже сьогодні ведуться перемовини про створення одного з найкращих дендролуголісопарків України! Саме про це наша розмова з громадським діячем, почесним громадянином м.Хмельницького, головою АГО «Народна сила» - Іваном Бухалом.

Іване Васильовичу, наскільки мені відомо, ще на початку 70-х років минулого століття був задум  обласний центр перетворити на місто-парк. Та, на жаль, з якихось причин не судилося… Які шанси нині відродити ідею створення такого парку і втілити її у життя? 

Так, насправді такий задум був ще у 1968 році. Саме тоді з до 15-річчя набуття м.Хмельницького статусу обласного центру був розроблений кращими спеціалістами Радянського Союзу та європейськими спеціалістами проект зразково-показового для всієї лісостепової зони України  дендролуголісопарку як подарунок нашому місту.  Це мав бути неповторний по своїй красі та оригінальності парк не лише в Україні, а й у Європі. Однак з невідомих причин проект отримав гриф «Секретно» і був забутий.

Звичайно, про цей проект не знав і я, коли був на посаді міського голови. Але ще тоді, у 1981 році, у мене зародилася мета створити у місті прекрасний парк, де мало бути 12 озер. Задля цього потрібно було розширити р. Південний Буг і, зрозуміло, спочатку придбати відповідну техніку. Я сам особисто поїхав в Алжир, де було придбано землерийну техніку, яку згодом встановили на р.Південний Буг.

До речі, всю техніку тоді було придбано за рахунок коштів підприємств міста серед яких були заводи: «Катіон», радіозавод, трансформаторний.  Їм було доручено створити озера у мікрорайонах міста Дубово, Озерна, Лезнево, у районі заводу «Катіон», де вони сьогодні розташовані.

Чому, на Вашу думку, тоді обрали саме Хмельницький для створення такого дороговартісного і масштабного проекту?

Відповідь частково на це питання вже згадувалася, але, окрім, нагоди 15-річчя статусу міста, як на мою думку, є ще природно-географічні умови. Ось, давайте, поміркуємо разом. Якщо поглянути з географічної точки зору, то Хмельницький сьогодні є залізничним вузловим центром, а згідно топографії місто розташоване над рівнем Балтійського моря на 318 м вище, що є абсолютним нульовим географічним  рівнем . Якщо розглядати територію міста згідно  нового Генплану, то площа, приміром,  м.Вінниці менша від Хмельницького на 1 тисячу га, а населення на 100 тисяч більше. Крім того, по нормі зелених насаджень наш обласний центр має лише 63 відсотки озеленення. Тому, мабуть, наприкінці 60-х років минулого століття, робили все для того, щоб Хмельницький став столицею Поділля.   

Іване Васильовичу, гадаю, що читачам буде цікаво яким чином Ви дізналися про цей проект під грифом «Секретно»?

У минулому році на сесії міської ради я знову підняв питання про створення парку в нашому місті. Тоді наш міський голова підписав розпорядження для вивчення можливостей створення парку між вулицями Трудова, Львівське шосе і Прибузька по р.Південний Буг. Очолити комісію доручили мені і я, разом з колегами, поїхав до Києва підібрати гарних спеціалістів-дендрологів. Так ось в інституті «Діпромісто» один з спеціалістів вже пенсійного віку, уважно нас вислухавши, раптом згадав, що такий проект вже колись робили. Така несподівано-радісна звістка нам зігріла серце і ми заходилися його шукати. Знайшли в архіві і нині перевели його в електронну версію. 

Отже, який парк передбачено цим проектом?

Проектом дендролуголісопарку передбачено площу 200 га та два озера, одне з яких площею 7,5 га, це озеро матиме 3 острови, що будуть з’єднані між собою пішохідними доріжками. Там передбачено місце найрізноманітніших дерев, кущів, квітів і різнобарв’я неповторної краси різноманітної флори. Це буде сад безперервного цвітіння бузку, троянд, альпінарію, паркової зони, лісопарку, лугопарку із спортивно-глядацькою зоною. В цілому асортимент має нараховувати більше 370 видів порід рослинного світу. Створення такого парку послужило б центром притягання всіх існуючих історичних пам’яток та місцин нашого подільсько-волинського краю, зокрема, трипільської та скіфської доби. Він має бути більшим і кращим за парк «Софіївка» в Умані.

Ви знаєте, просто захоплює дух від уяви такої неймовірної краси! Такий парк може стати не тільки улюбленим місцем і гордістю хмельничан, але й нашою туристичною мекою. Але ж де взяти коштів на його будівництво?  

Це питання мені задають усі: мовляв, тут грошей не вистачає на найнеобхідніше, а Бухал, як завжди, на своїй бурхливій хвилі, говорить про якийсь захмарний парк… Так от відповідаю усім цікавим і байдужим – ми можемо створити його як народний парк за кошти людей. Тобто це буде пам’ятка кожній людині, яка зуміла спрямувати на створення парку бодай 10 гривень. Але ж є люди, які можуть вкласти значно більші кошти. Можуть бути алеї, острови, куточки, названі іменами меценатів і надані для облаштування. Подумайте, скільки перспектив відкриває створення цього дендролуголісопарку  для нинішніх і майбутніх поколінь, для міста в цілому! Уявіть, минатимуть десятиліття і, навіть, століття, а парк радуватиме нові покоління своєю красою. І про тих, хто доклав зусилля до його створення, залишиться пам’ять. Адже імена всіх учасників створення дендролугопарку будуть відлиті в металі  на стелі, установленій на Алеї Пам’яті в парку.

Що вже сьогодні робиться над практичним втіленням цієї прекрасної ідеї?

Нині  проводиться на громадських засадах корегування проекту в електронному вигляді на сайті асоціації, сформована команда ентузіастів, яка вносить конкретні пропозиції з будівництва і використання паркової території. Підготовлено звернення до громадян з закликом посадити своє дерево або перечислити кошти на рахунок благодійного фонду «Віра, Надія, Любов», на який вже поступають кошти.

Крім того, згідно розпорядження міського голови в місті сформована ініціативна група по вивченню можливостей створення цього унікального парку і ми будемо раді отримати Ваші пропозиції,  рекомендації і зауваження, а головне – підтримку!      

І наостанок. Ви сьогодні очолюєте Асоціацію громадських організацій «Народна сила», можливо не всім відомо що таке АГО «Народна сила», яка її мета і завдання? 

АГО «Народна сила» була створена наприкінці минулого року. Це перша на теренах області (а, можливо, й України!) асоціація, куди вирішили об’єднатися 30 громадських організацій, які заснували Асоціацію громадських організацій «Народна сила». На сьогодні організація об’єднує понад 43 тисячі осіб, серед яких є ветерани війни і праці, діти війни, афганці, чорнобильці, колишні військові і правоохоронці, представники козацтва, галузей освіти, культури, журналісти, - тобто широкий спектр нині міської, а надалі обласної громади. Крім того, Асоціація стала колективним членом Торгово-промислової палати, що дає можливість її виходу на міжнародні зв’язки з іншими громадськими об’єднаннями. Це, в свою чергу, сприятиме культурним та економічним зв’язкам нашої Хмельниччини. І, звичайно, однією із переваг нашої асоціації є об’єднання активних та ініціативних людей, які мають лідерські якості і здатні згуртовувати людей навколо себе з метою створення кращих умов життя. У нас вже нині діє консультаційно-організаційна та юридична служби, налагоджена співпраця з обласними і міськими ЗМІ, є в планах також співробітництво з місцевими телеканалами. 

Загалом, я вважаю, що нашому суспільству вже давно потрібно навчитися самим керувати своїм життям, починаючи від хати чи під’їзду до вирішення більш глобальних питань, які стосуються кожного з нас. От, приміром, хіба ми не можемо самі навести порядок у своїх під’їздах і дворах? Невже не можемо встановити громадський порядок і контроль на вулицях міста? Можемо! І для цього не потрібно йти до влади з протягнутою рукою, бо багато питань може вирішити сама громада. Знаю, що запитаєте: яким чином? Наведу приклад: усі хочуть, щоб наші вулиці були вчасно відремонтовані і чисті, але водночас всі знають, що це не завжди вдається зробити вчасно через брак коштів нашим комунальним службам міста. Але ж у місті є 260 тисяч жителів і якщо хоч кожен 4-5-й його мешканець виділить для цих потреб навіть незначну суму, то стан і доріг, і нашого довкілля може значно поліпшитись. Саме таким чином, з пожертвувань громадян, у багатьох розвинених країнах шляхом опитувань, приміром, через мобільний зв’язок, спочатку з’ясовується, а потім фінансово вирішується багато проблемних питань. І, до речі, не тільки господарчих, але й питань культури поведінки у суспільно-значимих місцях.  Адже задля цього не потрібно багато коштів, а перш за все, бути патріотом свого села чи міста.

- Мені залишається лише побажати здійснення Ваших добрих намірів і задумів у житті нашої громади!

Матеріал газети "Твій погляд".

Переглядів: 407 | Додав: -==klim==- | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]